Arkitekten bakom skyskrapan Turning Torso i Malmö är den internationellt erkända spanska arkitekten Santiago Calatrava

17 september 2023
Jon Larsson

Denna imponerande struktur är inte bara ett av Malmös mest ikoniska landmärken, utan också ett viktigt exempel på arkitektonisk innovation och framsteg.

Santiago Calatrava är känd för sin futuristiska och skulpturala designstil, och Turning Torso är inget undantag. Med sin snedvridna form och 190 meter höjd, är detta en imponerande struktur som kombinerar funktionalitet med estetik. Byggnaden består av nio sammanfogade prismor som roterar 90 grader i förhållande till varandra.

Turning Torso är en lägenhetsbyggnad och består av 147 moderna bostäder fördelade över 54 våningar. Byggnaden var ett banbrytande projekt när det stod klart 2005, och är än idag en av de högsta och mest spektakulära skyskraporna i Europa.

Genom åren har skyskrapor blivit alltmer populära runt om i världen och representerar städers tillväxt och modernisering. Dessa imponerande strukturer är vanligtvis över 150 meter höga och kan ha olika funktioner, såsom bostäder, kontorslokaler eller hotell. Populära exempel på skyskrapor inkluderar Burj Khalifa i Dubai och Empire State Building i New York.

Utöver sin höjd är arkitekterna bakom skyskrapor också kända för att använda innovativ teknik och material för att uppnå stabilitet och säkerhet i dessa strukturer. För att motverka de starka vindarna på höga höjder används ofta olika tekniker, såsom förstärkta stommar och asymmetriska former. Dessutom kräver skyskrapor noggrann planering och konstruktion för att balansera vikten och belastningen på byggnaden.

För att ge en mer kvantitativ bild av Turning Torso kan vi nämna dess höjd på 190 meter och att det sträcker sig över 54 våningar. Byggnaden är också vriden 90 grader i förhållande till markplanet, vilket ger den dess karakteristiska utseende. Den har också tilldelats flera utmärkelser för sin arkitektoniska design och funktion.

Skillnaderna mellan olika skyskrapor kan vara betydande, från deras estetiska utseende till deras funktion och tekniska egenskaper. Vissa skyskrapor kan vara mer traditionellt utformade, medan andra kan vara mer futuristiska och experimentella i sin design. Specifika egenskaper kan också skilja, såsom antalet våningar, material som används och hur de integreras i stadens övergripande arkitektur.

Arkitektoniska val kan ha för- och nackdelar, och skyskrapor är inget undantag. Fördelarna inkluderar en effektiv användning av markområden, där skyskrapor kan rymma ett stort antal människor eller funktioner på en liten yta. De kan också vara en källa till stolthet och identitet för städer, samt bidra till ekonomisk tillväxt genom att locka turism och företag.

Å andra sidan kan nackdelarna inkludera höga kostnader för byggande och underhåll av skyskrapor. Dessutom kan en koncentration av höga byggnader påverka stadens skala och karaktär, och ge upphov till skuggiga områden och vindtunnlar på gatunivå. Därför är det viktigt att noga överväga för- och nackdelar i planeringen av skyskrapor.

Sammanfattningsvis är Turning Torso i Malmö en imponerande skyskrapa som designades av den framstående arkitekten Santiago Calatrava. Genom sin snedvridna och futuristiska design har byggnaden blivit ett ikoniskt landmärke i staden. Skyskrapor som denna representerar arkitektoniska innovationer och utmaningar, samtidigt som de kan ha både för- och nackdelar för stadslandskapet och invånarna. Läs gärna mer om Turning Torso och dess arkitektur i videon nedan.Artikelns struktur:

architecture

– ”Turning Torso i Malmö: Arkitekten Bakom Staden’s Ikoniska Skyskrapa”

– ”Santiago Calatrava – Skaparen av Turning Torso”

– ”Skyskrapor – En Presentation av Arkitektonisk Grandeur”

– ”Kvantitativa Mätningar och Utmärkelser för Turning Torso”

– ”Arkitektoniska Skillnader som Separerar Skyskrapor”

– ”För- och Nackdelar med Skyskrapors Arkitektur”

– ”Turning Torso i Historisk Kontext”– Slutkläm och uppmaning till läsaren att lära sig mer om Turning Torso och dess arkitektur.

FAQ

Hur hög är Turning Torso och hur många våningar har den?

Turning Torso är 190 meter hög och sträcker sig över 54 våningar.

Vad är några historiska för- och nackdelar med skyskrapans arkitektur?

En fördel är effektiv användning av markområden, medan en nackdel kan vara påverkan på stadens skala och karaktär samt kostnader för byggande och underhåll.

Vem är arkitekten bakom skyskrapan Turning Torso i Malmö?

Det är Santiago Calatrava, en internationellt erkänd spansk arkitekt.

Fler nyheter